dijous, 3 d’abril del 2014

A l'ull de l'huracà

Ahir es va fer pública la sanció que la FIFA ha imposat al FC Barcelona que impedirà al club català inscriure cap jugador en els propers dos mercats de fitxatges. Això implica que no es poden portar jugadors per cap dels equips de l'entitat. Aquesta situació suposa un greu contra-temps, ja que Valdés i Puyol marxen però no es podran substituir, i a més a més, els fitxatges ja confirmats per la propera temporada (Ter Stegen i Halilovic) no podran arribar si es confirma la sanció.

La decisió es va prendre el 28 de novembre, i si s'hagués comunicat llavors hagués implicat el mercat d’hivern d’aquest gener passat (que el Barça ja no va fer fitxatges) i el del proper estiu. Està clar que afectaria, però al gener que ve es podrien dur a terme els fitxatges que ja, a hores d’ara, s’han confirmat. Perquè aquesta notificació arriba tan tard? Perquè just abans del referèndum on el club es juga part del futur, com a mínim del seu patrimoni? Perquè en el moment més decisiu de la temporada, quan s’estan jugant els quarts de la Champions i les últimes jornades de la lliga?

Sembla clar que el Barça ha incomplert la normativa, fitxant menors que no complien cap de les excepcions en què es permet fer-los (50 km de la frontera tant del club receptor com del domicili del jugador, canvi de residència dels pares, i major de 16 anys en cas que sigui comunitari). Però cal tenir en compte l’objectiu d’aquesta regulació, que és la protecció d’aquests menors. Realment la vida d’aquests nens o nois ha empitjorat des que han arribat? Quina solució hi ha ara, se’ls torna d’allà on han sortit?

Partit del MIC12 entre el FC Barcelona (club sancionat) i l'acadèmia Aspire que compta amb jugadors de tot l'Àfrica / E.Corredor
El Barça s’ha saltat les normes de la FIFA, però tant la Federació Catalana de Futbol (FCF) com la Real Federación Espanyola de Fútbol (RFEF) havien admès aquests nouvinguts sense cap objecció. Són moltes preguntes les que sorgeixen, i a més a més, com és que només afecta els blaugrana? Ara ens faran creure que no hi ha cap altre club al món que busqui arreu noves promeses, o futures figures... però estem farts de llegir, tal club troba el ‘nou Messi’ a la Xina, o disputa entre les grans potències europees per un nen coreà, o de veure competicions alevins i infantils amb nois de tot el món.

Alguna cosa estranya passa a dins de la FIFA, no per la sanció sinó pel moment que s'ha fet pública. Segur que no hi ha cap altra equip amb aquesta problemàtica? Des d’aquestes línies no es defensa l’incompliment de les normes, però sí la sanció de tots aquells que les violin, no només alguns. El ‘tothom ho fa’ no eximeix de responsabilitat, no obstant això, obliga a castigar a tots els infractors; i si no es fa, s’ha de lluitar, denunciar, reclamar, negociar amb qui calgui perquè això passi.

El FC Barcelona ha presentat recurs i caldrà esperar com es resol, però queda clar que des de dins del club s'hauria d'haver gestionat millor aquest afer; ja que la FIFA fa temps que l'havia avisat.